9 aylık hamilelik sürecinin ilk gününden doğuma kadar olan zamanda, içinde bulunduğunuz durumun özelliklerine göre çeşitli aksilikler ve sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Ancak bazı durumlar var ki gebeliğin hangi döneminde olursa olsun tehlikeye işaret ediyor olabilir ve dikkate alınması gerekir.
Gebelikte Kanama:
Doğurganlık dönemindeki kadınların normal yaşam döngüleri boyunca aylık olarak yaşadıkları adet kanamaları, gebeliğin başlaması ise sona ermesi gereken bir durum olduğundan, gebelikte yaşanan kanamalar büyük oranla bir tehlike işaretidir.
İstisnası olarak, fetüsün ana rahmine tutunmaya çalıştığı sırada rahim duvarına zarar vererek oluşturduğu lekelenme tarzındaki yerleşme – ya da implantasyon kanaması da denir – kanaması, anne adayı ve bebek sağlığı için herhangi bir risk teşkil etmemektedir. Gebelik sırasında nispeten zararsız olan bir diğer kanama türü de, rahim içi miyomların atılmasına bağlı bir kanamadır ancak bu durum da kuvvetle muhtemelen belli belirsiz rahim kasılmaları sonucu oluştuğu için, düşük riskini de arttırmaktadır. Dolayısıyla tamamen zararsız denilemez.
Yerleşme kanaması da dahil, net olarak sebebini belirleyemediğiniz her türlü hamilelik dönemi kanaması ileri değerlendirmeye tabi tutulmalıdır.
Kramp şeklindeki Pelvik Ağrısı
Gebelik boyunca dönem dönem kasık kısımlarında ağrı yaşamak gayet tabi oldukça normal karşılanması gereken bir olaydır. Sonuçta kasıklarınızın üst kısmından itibaren hızla büyümekte olan bir rahim, yer değiştiren iç organlar ve içinizde büyüyen bir bebek var. Bunun sonucu olarak bir takım ağrı ve rahatsızlıklar yaşamazsanız, çok ekstradan şanslınız demektir.
Diğer yandan sürekli ve şiddetli bilhassa da hamileliğin ilerleyen safhalarında yaşanan kramp tarzındaki pelvik ağrıları, erken doğum belirtisi olabileceği gibi, başlangıç dönemlerinde muhtemel bir düşük ile de bağdaştırılabilir.
Eller Ayaklar ve Yüzde Ani Oluşan Ödemler
Ellerinizin ve ayaklarınızın belki de yüzünüzün gebeliğin sonuna doğru ve bilhassa da sıcak havalarda bir miktar ödem yapması ve şişkinlik hissiyatı yaşamanız da normal bir durum olmakla birlikte, süreç halinde oluşan bir ödemden ziyade, aniden oluşan ve erken dönemdeki bir şişlik durumunda, gebeliğe bağlı hipertansiyon riskinden söz etmek mümkündür.
Anne ve bebek için hayatı tehdit edici olan gebelik tansiyonu durumu, acile başvurmayı gerektiren bir tıbbi durum ve hamilelik sorunudur.
Bebek Hareketlerinde Azalma ya da Hareketlerin Hiç Olmaması
Gebeliğin bilhassa 22. Haftasından sonraki dönemde fetal hareketler, annenin evde kendi kendine gebeliğinin sağlık durumunu kontrol edebileceği bir durumdur. Bebek hareketlerinde ani bir azalma ya da tamamen ortadan kalkması, anne karnında bebeğin kalbinin durmuş olması ihtimalini akla getiren tatsız bir durumdur.
Her bebek ana rahminde aynı şekilde ve aynı miktarda hareketli olmayabilir. Aynı anne adayının iki gebeliği arasında bariz farklar da olabilir ancak buradaki önemli ölçüt, annenin, var olan gebeliğindeki fetüsün genel hareketlilik tipini ve düzeyini tanıması ve o gebeliğe özel bir radikal değişikliğin farkına zamanında varabilmesidir.
Ateş, Kusma ve Sistit
İdrarınızı yaparken sistit tarzı bir yanma, ateşli ve kusmalı bir hastalık, enfeksiyon belirtisi olabileceğinden, bebeğe dek ulaşması mümkün olan ve ilerleme riskine karşı hekiminizin önerisi doğrultusunda mutlaka antibiyotik tedavisi gerektiren bir durum olabilir. Gebelikte ilaç kullanımı çok istenen bir durum olmasa da enfeksiyon durumu ciddiye alınmalı ve gereken tedavi, kar zarar ilişkisine girerek yapılmalıdır.
Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak ve İzmir’in Doğal Doğum Merkezi EKADOM’un kurucusu Opr.Dr Hüseyin Ceyberi’ye danışmak için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.