Kadın doğum polikliniğine başvuran kadına gebelik tanısı konulduktan sonra gebenin ve bebeğin sağlığının korunması amacıyla belli aralıklarla gebelik takiplerinin yapılması gerekir. Bu takipler sırasında gebeliğin sağlıklı bir şekilde seyredip seyretmediğini öğrenmek, aynı zamanda gebeliklerde ortaya çıkabilecek istenmeyen bazı durumları anlayabilmek ve doğacak bebekte anne karnındayken ortaya çıkabilen hastalıklara tanı koyabilmek içinde bazı testlerin yapılması gerekir.
Gebelik takiplerinde ideal olanı, gebeliğin ilk anlaşıldığı günden sonraki haftalarda ayrıca 11–14. haftalarda, 22–24. haftalarda, 32 ve 38 haftalar olmak üzere bebeğin durumunu değerlendirilmesi için toplam beş kez mutlaka izlenmesi gerekir.
Gebelik takibinde ilk kontrolde yapılması gereken testler açlık kan şekeri, kan grubu, hepatit antijeni ve antikoru testleri, TORCH enfeksiyon tahlilleri, tam idrar tetkiki, 11–14 haftalar arasında USG yapılarak down sendromu taraması için ense kalınlığı ölçümü, aynı gün yine Down sendromu taraması için, kanda bazı hormonlara bakılır.
16–20 haftalar arasında yine Down sendromu taraması için üçlü tarama testi adı verilen kan testi yapılır. 22–24 haftalar arasında tam kan sayımı yapılır. Ayrıca anomali taraması denilen bebeğin tüm iç ve dış organlarının ayrıntılı olarak incelendiği USG kontrolü, 24–28 haftalar arasında 50 gr glukoz yükleme testi, 32. haftada bebeğin gelişmesini değerlendirmek amaçlı bir USG daha yapılır. 38–39. gebelik haftalarında bebeğin tahmini doğum ağırlığı, kemik çatının uygunluğu ve doğum şeklinin konuşulduğu, doğumun planlandığı son kontrol olup USG ve vajinal muayene yapılır (5). Burada özetlenen haftalar normal seyrinde giden gebeler için yapılması gereken kontrollerdir. Bu testlerin herhangi birinde bebek ya da annede bir risk olması halinde bu kontrol sıklığı ve testler attırılabilir.
Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak ve İzmir’in Doğal Doğum Merkezi EKADOM’un kurucusu Opr.Dr Hüseyin Ceyberi’ye danışmak için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.